Toegankelijkheid

Dans is een essentieel onderdeel van Luuk’s leven

Binnenshuis danste Luuk (15) al, maar nu kan hij het ook uitdragen. Zijn zelfvertrouwen is gegroeid en hij durft nu te laten zien wat hij leuk vindt. Het krijgen van een beurs is een belangrijk signaal van buitenaf, het zegt: ‘Kijk wat jij kan, hier heb je een kans om er wat mee te doen.’ Zonder de Droombeurs was Luuk niet bij de DanceAble cursus van Holland Dance terecht gekomen, terwijl dit essentieel is voor zijn verdere ontwikkeling. Ieder kind moet zo’n kans krijgen.

Droomweg

Al sinds 2018 organiseert KOO Kunstonderwijs het project Droomweg voor leerlingen het speciaal (basis)onderwijs. Op verschillende scholen voor speciaal (basis)onderwijs maken kinderen tijdens Droomweg stapsgewijs kennis met verschillende kunstdisciplines. Zo krijgen ze de mogelijkheid om te ontdekken wat hun onaangeraakte talent is en mogen ze zich verder ontwikkelen binnen een kunstdiscipline naar keuze. Voor enkele leerlingen, die met veel plezier en motivatie mee hebben gedaan aan een verdiepende cursus, is een Droombeurs beschikbaar. Met deze beurs mogen ze kunstlessen volgen in de vrije tijd en wij helpen ouders met het vinden van de juiste plek voor hun kind. Luuk vond tijdens Droomweg zijn liefde voor dans en ontving een Droombeurs om deze passie verder te verkennen.

Van Droombeurs naar DanceAble

Gewapend met de Droombeurs begon Luuk zijn zoektocht naar een geschikte dansschool. Na een teleurstellende start kwam Luuk bij Holland Dance Festival terecht, waar hij nu les krijgt van Yolanda van der Heijden. Yolanda geeft namens Holland Dance Festival professionele danslessen voor dansers met en zonder beperking in de cursus DanceAble.

De waarde van danslessen

De eerste les was voor Luuk meteen een positieve ervaring. Het was even wennen om tussen de rolstoelen te staan, maar al snel ervaarde Luuk een gevoel van vrijheid: “Het heeft niks te maken met prestatie, en dat is prettig.” De danslessen zijn inmiddels een toegevoegde waarde in Luuk zijn leven. Hij is sterker en weerbaarder geworden, hij durft te laten zien dat hij dans leuk vindt en voelt zich onderdeel van de groep. En dat allemaal zonder prestatiedruk te ervaren.


© Foto door Sjoerd Derine, gemaakt tijdens de DanceAble cursus van Holland Dance Festival.

Het Project Droomweg is een initiatief van KOO Kunstonderwijs. In het jaar dat Luuk deelnam werd het project mede mogelijk gemaakt door Fonds Kind & Handicap.